Error codes - Injectors, MAF and O2

Headlights to tailights and everything in between.

Moderators: Helpinators, Moderators

Post Reply
wtdash
Fifth Gear
Posts: 2327
Joined: Fri May 04, 2007 4:09 pm
Location: N. ID

Error codes - Injectors, MAF and O2

Post by wtdash »

I've had some recurring engine issues the last few weeks where the engine will just die. A couple times while idling, a couple times while accelerating, and 2 times when coming to a stop/slowing down @ an intersection. I've also had it cut-out for a brief second, but continue running.

Car always starts right back up and NO CEL.

After doing some WOT runs last nite w/the car running well - didn't die once- the CEL comes on but the car continues to run fine.

Back @ the house I brought out the laptop, started the new Revscan software and pulled the codes:
Error 14-17 for Injector #1-4 (history)
Error 23 - MAF Sensor(history)
Error 32 - O2 sensor(history)

The injector errors may be left over from when I had bad injectors a few weeks back....I can't recall if I cleared/reset the codes or not.

But I've read and Lee/Skid542 confirms that the MAF could cause these symptoms.

Also, the O2 sensor isn't working right as the voltage doesn't change, but doubt it would cause the car to stall.

Anyone think the Bosch O2 sensors are OK? They're avl. locally for $50 and I don't have time to order one....leaving for VACA tomorrow.

I've got another JECs MAF (Revtronix chip) I can try, plus try a new 02 sensor.

Thanks for any feedback!

Td
Turbo Subies:
'87 GL-10 Turbo - SOLD
'90 BJ EJ22T/DOHC & 5speed swap - SOLD
'04 FXT, Forged internals, VF39, STI TMIC, Cobb AP- SOLD
'93 Legacy SS - 5-speed, SOLD :-(
'02 WRX -SOLD
'96 BD-turbo'd-SOLD
'98 SF - NA-T
log1call
Second Gear
Posts: 390
Joined: Mon Jan 22, 2007 5:22 am

Post by log1call »

I'd suspect that the power to the injectors is intermittently getting lost.

First thing to do though is to clear the old codes then go for a drive.

Putting it into diagnostic mode is a quicker way to find intermittent problems although in this case it sounds like the problem will be easy to reproduce anyway.
casanovaw
In Neutral
Posts: 12
Joined: Tue Jun 23, 2009 2:47 pm

Post by casanovaw »

i was having a problem with my car not idling correctly. Stalling at lights and WOT. Watched my O2 reading and they would bounce all around while driving but at idle it would sit at .02V. MAF was between .8-1.2V. Installed the MAF you send me and O2 started stiwching at idle. I was also running 29% fuel trim with the old MAF installed.
92 SS
03 ZX6R
wtdash
Fifth Gear
Posts: 2327
Joined: Fri May 04, 2007 4:09 pm
Location: N. ID

Post by wtdash »

casanovaw wrote:i was having a problem with my car not idling correctly. Stalling at lights and WOT. Watched my O2 reading and they would bounce all around while driving but at idle it would sit at .02V. MAF was between .8-1.2V. Installed the MAF you send me and O2 started stiwching at idle. I was also running 29% fuel trim with the old MAF installed.
Ok...so is it better or worse w/the MAF I sent...???
Turbo Subies:
'87 GL-10 Turbo - SOLD
'90 BJ EJ22T/DOHC & 5speed swap - SOLD
'04 FXT, Forged internals, VF39, STI TMIC, Cobb AP- SOLD
'93 Legacy SS - 5-speed, SOLD :-(
'02 WRX -SOLD
'96 BD-turbo'd-SOLD
'98 SF - NA-T
casanovaw
In Neutral
Posts: 12
Joined: Tue Jun 23, 2009 2:47 pm

Post by casanovaw »

Its like a brand new car
92 SS
03 ZX6R
wtdash
Fifth Gear
Posts: 2327
Joined: Fri May 04, 2007 4:09 pm
Location: N. ID

Post by wtdash »

casanovaw wrote:Its like a brand new car
That's good to hear!

_____________________________________________________

I swapped the MAF and installed the Bosch universal sensor.. the wiring info isn't clear and I got it wrong the 1st time....car wouldn't even run.

But the idle is much better, smoothest it's been in weeks. And NO CODES after a 15 minute drive.

I'm guessing the injector codes were related to the failure of the MAF/O2?

I'm headed to Seattle tonite...we'll see how it does.
Turbo Subies:
'87 GL-10 Turbo - SOLD
'90 BJ EJ22T/DOHC & 5speed swap - SOLD
'04 FXT, Forged internals, VF39, STI TMIC, Cobb AP- SOLD
'93 Legacy SS - 5-speed, SOLD :-(
'02 WRX -SOLD
'96 BD-turbo'd-SOLD
'98 SF - NA-T
Legacy777
Site Admin
Site Admin
Posts: 27748
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Location: Houston, Tx
Contact:

Post by Legacy777 »

I'd suspect the MAF. Symptoms sound similar to the issues I had when my MAF pooped.
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
2020 Outback Limted XT

If you need to get a hold of me please email me rather then pm
wtdash
Fifth Gear
Posts: 2327
Joined: Fri May 04, 2007 4:09 pm
Location: N. ID

Post by wtdash »

After my weekend trip of 900+ miles the idle is still good (O2), and it hasn't died/skipped a beat (MAF). :-)
Turbo Subies:
'87 GL-10 Turbo - SOLD
'90 BJ EJ22T/DOHC & 5speed swap - SOLD
'04 FXT, Forged internals, VF39, STI TMIC, Cobb AP- SOLD
'93 Legacy SS - 5-speed, SOLD :-(
'02 WRX -SOLD
'96 BD-turbo'd-SOLD
'98 SF - NA-T
SAGETHEJEEP99
In Neutral
Posts: 1
Joined: Mon May 27, 2019 10:11 pm

Re: Error codes - Injectors, MAF and O2

Post by SAGETHEJEEP99 »

hello i am running into a similar issue. do you by chance have the part number or a link to the universal bosch sensor you were talking about thanks.
1993 SUBARU LEGACY EJ22T FMIC,GT2871R TURBO, OTHER MODS
wtdash
Fifth Gear
Posts: 2327
Joined: Fri May 04, 2007 4:09 pm
Location: N. ID

Re: Error codes - Injectors, MAF and O2

Post by wtdash »

SAGETHEJEEP99 wrote: Mon May 27, 2019 10:13 pm hello i am running into a similar issue. do you by chance have the part number or a link to the universal bosch sensor you were talking about thanks.
Hi,
This post is almost 10 years old! :D ...I don't recall what I bought but they haven't changed much. Buy whatever 3 or 4 wire ( I also don't recall) sensor matches your wiring. But make your life easier and just get one w/the correct plug like This on Amazon.
Turbo Subies:
'87 GL-10 Turbo - SOLD
'90 BJ EJ22T/DOHC & 5speed swap - SOLD
'04 FXT, Forged internals, VF39, STI TMIC, Cobb AP- SOLD
'93 Legacy SS - 5-speed, SOLD :-(
'02 WRX -SOLD
'96 BD-turbo'd-SOLD
'98 SF - NA-T
Post Reply