Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

That spinning thing that makes all of the cool noises. OE and Aftermarket.

Moderators: Helpinators, Moderators

Post Reply
freefall
In Neutral
Posts: 6
Joined: Fri May 09, 2014 9:21 pm

Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by freefall »

I have spent many hours researching and troubleshooting this problem and was hoping for some insight. I have a usdm legacy ss with a td04 and forester intercooler. i am running 11 psi on a proven accurate boost gauge. so for the issue; every 10 or so times i floor it, just as boost starts to build i will get that violent fuel cut like i am boosting above 13psi. this is on the onset of boost and absolutely not having to do with boosting over 13psi. I have a grimspeed boost controller and have tried switching back to the stock boost solenoid and the problem still persisted. even running waste gate pressure it still happens. i have no CEL and a brand new knock sensor/02. Whenever it happens I get ECU code 45 (MAP/pressure exchange solenoid) but only for about a minute and then it goes away. I guess what confuses me about the issue is the inconsistency... sometimes it pulls strong and hard and then other times just as boost begins to build it falls flat on its face. is this how a map sensor acts as it begins to go bad? I just wanted to get some input before i dropped the time and money trying to track down a MAP sensor or pressure exchange solenoid. Also please note that i am positive all vacuum lines are connected correctly and actually redid the entire system multiple times using a vacuum diagram on this site with all new vacuum lines.
Thanks
robertpaige
Fourth Gear
Posts: 1231
Joined: Tue Jul 31, 2012 10:32 pm
Location: Portland, Oregon.

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by robertpaige »

Make sure that you inspect the lines for small cracks or splits.

I have lately been having an intermittent issue with that as well. 45 pertains to MAP/PES, make sure you look at those and check the connectors as well.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Had more Legacy's than I know what to do with...
Current: 92' SS
freefall
In Neutral
Posts: 6
Joined: Fri May 09, 2014 9:21 pm

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by freefall »

Solved the problem. Bad pressure exchange solenoid. I found one out of a forester xt at an auto wrecker and it was 100% compadible. Problem is completely gone and it builds boost smoother now.
robertpaige
Fourth Gear
Posts: 1231
Joined: Tue Jul 31, 2012 10:32 pm
Location: Portland, Oregon.

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by robertpaige »

Good to know
Had more Legacy's than I know what to do with...
Current: 92' SS
Legacy777
Site Admin
Site Admin
Posts: 27748
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Location: Houston, Tx
Contact:

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by Legacy777 »

Welcome to the BBS, and thanks for the follow up and letting us know what the problem was.
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
2020 Outback Limted XT

If you need to get a hold of me please email me rather then pm
lucas
Third Gear
Posts: 736
Joined: Tue Nov 27, 2007 2:43 am
Location: tacoma washington

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by lucas »

what is the pressure exchange solenoid?
1993 legacy ss "Shela"
robertpaige
Fourth Gear
Posts: 1231
Joined: Tue Jul 31, 2012 10:32 pm
Location: Portland, Oregon.

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by robertpaige »

On the passenger side strut tower, there is a brown sensor with some vac lines coming off it. That's the PES. It has a line going in from the manifold, and one going out into the MAP sensor below.
Had more Legacy's than I know what to do with...
Current: 92' SS
lucas
Third Gear
Posts: 736
Joined: Tue Nov 27, 2007 2:43 am
Location: tacoma washington

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by lucas »

hmmm. I have replaced mine once with an equally older and probably as crappy unit. Are there any newer subarus with a similar unit that will work?
1993 legacy ss "Shela"
mike-tracy
Moderator
Moderator
Posts: 4986
Joined: Tue Aug 25, 2009 7:52 am
Location: Des Moines, Wa

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by mike-tracy »

Sure, subaru used them up to 1996 in the world ej20g imprezas ;)
1992 Legacy SS 5mt, build in progress
Josh Colombo wrote: Mon Jan 14, 2002 10:23 am Wait....I'm confused now.
Legacy777
Site Admin
Site Admin
Posts: 27748
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Location: Houston, Tx
Contact:

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by Legacy777 »

What the PES does is switch between atmosphere and the intake manifold. This provides the ECU a way to read both intake manifold pressure and atmospheric pressure.
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
2020 Outback Limted XT

If you need to get a hold of me please email me rather then pm
James614
Fourth Gear
Posts: 1744
Joined: Sun Jun 10, 2007 4:35 am
Location: Arkansas

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by James614 »

I have found that the PES appears to be the same in 95-98 EJ22 and EJ25 cars as well. I swapped out one from a 95 EJ22 and one from a 98 EJ25D, and both worked the same. Some have a vac line going to the intake instead of the little black filter, and some have the end nipple pointing up instead of out, but they appear to all be the same solenoid otherwise.
93 Touring Wagon (EJ20G 5spd Swap) -- Finally back and running strong as ever!

05 Outback 2.5XT 5spd -- Now the wife can have her SUV and get in on the turbo Legacy goodness at the same time.
Legacy777
Site Admin
Site Admin
Posts: 27748
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Location: Houston, Tx
Contact:

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by Legacy777 »

Yup, they're pretty much all the same.
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
2020 Outback Limted XT

If you need to get a hold of me please email me rather then pm
reecers
First Gear
Posts: 50
Joined: Fri Sep 23, 2011 5:40 pm

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by reecers »

would this sensor cause a clicking sound on the BCS when the key is in the on position without engine running?
robertpaige
Fourth Gear
Posts: 1231
Joined: Tue Jul 31, 2012 10:32 pm
Location: Portland, Oregon.

Re: Fuel Cut Issue While Building Boost...But Only Sometimes

Post by robertpaige »

The BCS is what's clicking.
Had more Legacy's than I know what to do with...
Current: 92' SS
Post Reply