»  BC-BF Legacy Discussion »  Engine
#Misfire and stuttering under load.

Custom Search
Login | Register




Post new topic Reply to topic  [ 57 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sat Dec 03, 2016 5:36 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
Hey everyone just made an account to post my question, been a lurker for a while. I'll get right to it. I have a 91 legacy ss turbo 5sp. Ever since I bought it it has had a misfire issue. The problem is if you try to give it gas too quickly, especially if its under load, it will sputter, buck, and cough through the intake. It gets worse when cold, but does it when its warmed up too. Also when cold the idle is rough and will stall occasionally. List of things I've done already, new tps, knock sensor, fuel filter, ran a ton of cleaner through fuel system, plugs, wires, tried new ecu, checked timing marks. Not sure what else it could be. If anyone has any ideas I would really appreciate it.


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sat Dec 03, 2016 5:53 pm 
Fourth Gear
Joined: Mon Aug 31, 2009 9:09 pm
Posts: 1204
Location: Rochester, WA
Do you have any codes set in the ECU?

_________________
2005 Legacy GT Limited Wagon 5-Speed. Stock-ish ;)


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sat Dec 03, 2016 5:54 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
Yes a lot but I can't seem to clear them. D check shows tps code.

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sat Dec 03, 2016 6:01 pm 
In Neutral
Joined: Thu Mar 19, 2015 6:48 am
Posts: 21
Location: Salt Lake City, Utah
I would double check the knock sensor, i had very similar symptoms with mine, and i too had replaced it once before. In my case the wire to the connector for the knock sensor was trash, it had been pinched at some point and the insulation had come off the signal wire and the wire itself was frayed, i went to the JY and grabbed a long section of wire and had to get creative to splice them, but i did it, and the bucking went away.

Around that same time i had a faulty injector i didnt know about.


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sat Dec 03, 2016 6:04 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
Hmm ill check the wiring. I've also heard you can relocate it? Maybe that would help?

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Tue Dec 06, 2016 7:04 pm 
Site Admin
Site Admin
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Posts: 27123
Location: Houston, Tx
Welcome to the BBS.

First thing is first you need to address the codes in the ECU. What codes are stored in the ECU? Clear the codes and then check again. If d-check shows the TPS then I'd start there and check the TPS with a multi-meter.

_________________
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Wed Dec 07, 2016 10:23 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
How do I clear the codes? I connected both sets of plugs together and it didn't seem to clear. Tps seems to check out fine with the mutli meter

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Thu Dec 08, 2016 6:49 pm 
Site Admin
Site Admin
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Posts: 27123
Location: Houston, Tx
Can you please list the codes that come up when you use just the black connectors connected.

When you run the d-check with only the green connectors is the TPS code the only thing that shows up? Did you check the resistance of the wiring from the TPS connector to the ECU?

_________________
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Fri Dec 09, 2016 10:51 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
When I connect the black wires almost every code is thrown. It takes a full minute and a half to cycle through them. With green connectors, yes only a tps code shows. I checked wiring even tried bypassing the wires with new wires directly to the ecu.

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Mon Dec 12, 2016 6:57 pm 
Site Admin
Site Admin
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Posts: 27123
Location: Houston, Tx
Is code 35 present when you connect the black connectors?

When you connected both set of plugs, did you follow the procedure on my site for clearing the codes?

http://surrealmirage.com/subaru/engine.html#resetecu

_________________
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Fri Dec 16, 2016 9:33 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
Yeah I think it is can't rememeber for sure. Yes I followed the procedure to a T

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Mon Dec 19, 2016 3:21 am 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
Tried pulling the fuse for ecu reset and i'm still getting all of these codes. https://drive.google.com/file/d/0B5MxDd ... sp=sharing

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Mon Dec 19, 2016 7:22 pm 
Site Admin
Site Admin
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Posts: 27123
Location: Houston, Tx
Ok, so I got the following codes:

11
14
15
16
17
22
24
31
32
35
42
45
49

The chances of all those codes being a real problem are very very slim. However, you do have code 35 (canister purge solenoid) and we have seen over the years that if that code is present the ECU will sometimes not clear the codes. We believe this is because it's emissions related. So what I'd suggest you do is check the canister purge solenoid, either by checking its resistance and/or applying 12v across the solenoid to see if you can hear it click. Assuming it's bad, replace it with a working solenoid and then try the procedure again to clear the codes.

Assuming that works, drive the car and see if the problem is still there, and then pull the codes again to see what's still in the ECU memory.

_________________
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sat Dec 24, 2016 5:41 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
Ok thanks for the help I will check out the solenoid.

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Fri Jan 06, 2017 11:14 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
Checked the resistance. It checked out within spec. So idk where to go from here.

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sat Jan 07, 2017 2:21 am 
Moderator
Moderator
Joined: Tue Aug 25, 2009 7:52 am
Posts: 4555
Location: Des Moines, Wa
Did you also apply 12v to the terminals to see if it moves? It may be stuck closed or open despite the resistance being fine.

_________________
1992 Legacy SS 5mt, reasonably modified ;)


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sat Jan 07, 2017 4:25 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
No ill check that next. Does it matter which terminal receives the pos and neg?

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sat Jan 07, 2017 4:53 pm 
Moderator
Moderator
Joined: Tue Aug 25, 2009 7:52 am
Posts: 4555
Location: Des Moines, Wa
Doesn't normally matter.

_________________
1992 Legacy SS 5mt, reasonably modified ;)


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sun Jan 08, 2017 8:57 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
Relay checks out. Probably in the wiring somewhere...

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sun Jan 08, 2017 9:58 pm 
Site Admin
Site Admin
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Posts: 27123
Location: Houston, Tx
Yeah, check the wiring out.

_________________
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sat Jan 14, 2017 5:18 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
Ok so I finally narrowed down the codes. I used my second ecu that was clean with no codes and ran it around. The only code that's being thrown is 32 for o2 sensor. I don't see how this could be the problem so I'm back to square 1. I'm thinking it could be the injectors, so pulled them out and tried cleaning them but there is a screen on them so there is only so much I can do. What do you guys think? Also the idle has gotten worse when cold, it won't stay running and I have to keep revving it til it warms up.

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Wed Jan 25, 2017 3:45 am 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
Anyone?

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Fri Jan 27, 2017 7:42 pm 
Site Admin
Site Admin
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Posts: 27123
Location: Houston, Tx
What checks did you end up doing on the wiring?

I agree that having just an O2 sensor code shouldn't cause your problems. However, I'd suggest checking the O2 sensor wiring to see why the code might be there.

Do the symptoms get worse, better, or stay the same when the engine is cold vs. when it's warmed up?

_________________
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sat Jan 28, 2017 5:47 pm 
In Neutral
Joined: Sat Dec 03, 2016 5:23 pm
Posts: 29
Its much worse when its cold.

_________________
1991 Legacy SS 5spd


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: Misfire and stuttering under load.
PostPosted: Sun Jan 29, 2017 4:45 am 
Site Admin
Site Admin
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Posts: 27123
Location: Houston, Tx
Out of curiosity, do you know the age of the coolant temp sensor?

_________________
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm


Profile  Offline
Reply with quote  

Display posts from previous:  Sort by  

Post new topic Reply to topic  [ 57 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

Panel

Top You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
Search for:
Jump to:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Dizayn Ercan Koc