automatic transmission problem

Flywheel, Clutch, Transmission, Axles, etc...

Moderators: Helpinators, Moderators

Post Reply
thatsme87
In Neutral
Posts: 46
Joined: Tue Oct 28, 2014 8:06 pm

automatic transmission problem

Post by thatsme87 » Thu Oct 04, 2018 3:08 pm

I have a 2001 Subaru legacy outback that I have been driving. but now the transmission suddenly stopped, as in I pulled up into a parking space and went to leave and it, is like there is nothing there when I shift it through the gear selection range. I have no idea what to even check to begin looking at this issue ive checked all the oil level and its good and it appears not to have any broken lines going to or from the transmission, but beyond that I don't now any input would be appreciated.

wtdash
Fifth Gear
Posts: 2267
Joined: Fri May 04, 2007 4:09 pm
Location: N. ID

Re: automatic transmission problem

Post by wtdash » Thu Oct 04, 2018 7:45 pm

Hi,
As this is an '89-'94 forum, you'll want to hit up the others, like https://www.ultimatesubaru.org/forum (which you may have done?).

Does the AT Temp light flash or the CEL come on steady when 1st started? If so you need to get the CODES read - search online for a 'how to' on the Trans codes (TCU / TCM) and get yourself a cheap <$20 code reader for the engine stuff.
Turbo Subies:
'87 GL-10 Turbo 4WD Wagon (pre-Loyale) - SOLD
'90 BJ, EJ22T/DOHC and 5-speed swap - SOLD
'04 FXT, Forged internals, VF39, STI TMIC, Cobb AP- SOLD
'93 Legacy SS - 5-speed, SOLD :-(
'02 WRX GG-SOLD
'96 BD - turbo'd-SOLD

Legacy777
Site Admin
Site Admin
Posts: 27466
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Location: Houston, Tx
Contact:

Re: automatic transmission problem

Post by Legacy777 » Mon Oct 08, 2018 5:36 pm

If you don't get any codes from the TCU or ECU then it's likely something mechanical in the transmission and would require at the very least the AT's oil pan dropped to investigate further.
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm

thatsme87
In Neutral
Posts: 46
Joined: Tue Oct 28, 2014 8:06 pm

Re: automatic transmission problem

Post by thatsme87 » Mon Oct 08, 2018 6:08 pm

Thank you i did a little more looking and, i started the car and shifted through the gates and they engaged but the engine is also missing and sounds like it had a rod knock but i was able to drive it throught it should hardly seem to have any power and line the transmissions was struggling to build up to shift to the next range. But i am not really sure if it is slipping or just struggling because of the engine

Legacy777
Site Admin
Site Admin
Posts: 27466
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Location: Houston, Tx
Contact:

Re: automatic transmission problem

Post by Legacy777 » Mon Oct 08, 2018 6:59 pm

Do RPM's rise and you don't get any movement or are you unable to get the RPM's to rise?
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm

thatsme87
In Neutral
Posts: 46
Joined: Tue Oct 28, 2014 8:06 pm

Re: automatic transmission problem

Post by thatsme87 » Mon Oct 08, 2018 7:00 pm

I am unable to get the rpms to rise.

Legacy777
Site Admin
Site Admin
Posts: 27466
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Location: Houston, Tx
Contact:

Re: automatic transmission problem

Post by Legacy777 » Mon Oct 08, 2018 7:37 pm

That sounds more like a motor issue then transmission issue.
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm

thatsme87
In Neutral
Posts: 46
Joined: Tue Oct 28, 2014 8:06 pm

Re: automatic transmission problem

Post by thatsme87 » Mon Oct 08, 2018 8:51 pm

Okay sounds good

Post Reply