»  BC-BF Legacy Discussion »  Drivetrain
#No reverse?

Custom Search
Login | Register




Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
 Post subject: No reverse?
PostPosted: Mon Feb 06, 2017 10:53 pm 
In Neutral
Joined: Sun Aug 23, 2015 1:26 am
Posts: 25
Location: Seattle, WA
Strange problem occurred earlier today, was out messing around in the snow we're getting around Seattle with a few friends, went to reverse... and nothing... No slipping or grinding or anything there is just no power going to the wheels. All of the other gears work fine and shift through smoothly, no CEL or other flashing lights. Seems like reverse just isn't engaging, any suggestions? Never had this problem before reverse just decided to give me a big nope today.


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: No reverse?
PostPosted: Mon Feb 06, 2017 10:54 pm 
In Neutral
Joined: Sun Aug 23, 2015 1:26 am
Posts: 25
Location: Seattle, WA
Forgot to add that I drive a 1993 Legacy L with a 4EAT


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: No reverse?
PostPosted: Tue Feb 07, 2017 6:26 pm 
Site Admin
Site Admin
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Posts: 27243
Location: Houston, Tx
Does the car go into park ok as well as all the other gears?

Have you tried running the TCU diagnostics?

http://surrealmirage.com/subaru/trans.html

If everything shows up ok, it's possible the solenoid that is responsible for reverse crapped out or is plugged. Or there was a mechanical failure in that part of the transmission. Have you looked at the transmission fluid to see how it looks?

_________________
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: No reverse?
PostPosted: Tue Feb 07, 2017 6:27 pm 
Site Admin
Site Admin
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Posts: 27243
Location: Houston, Tx
Some other things to read/try.

http://legacygt.com/forums/showthread.p ... 17995.html
http://www.subaruoutback.org/forums/111 ... -gear.html

_________________
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: No reverse?
PostPosted: Tue Feb 07, 2017 10:55 pm 
In Neutral
Joined: Sun Aug 23, 2015 1:26 am
Posts: 25
Location: Seattle, WA
Josh,

The transmission shifts into park, neutral, and all the forward gears just fine, only reverse is affected. The transmission fluid is at its normal level and doesn't look dirty or anything, and the TCU diagnostic came back alright, sounds like it could possibly be a solenoid?


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: No reverse?
PostPosted: Wed Feb 08, 2017 1:59 am 
Fourth Gear
Joined: Mon Aug 31, 2009 9:09 pm
Posts: 1204
Location: Rochester, WA
What happens if you put it in neutral and rev the engine? Does the car move forward or rev freely with no motion?

_________________
2005 Legacy GT Limited Wagon 5-Speed. Stock-ish ;)


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: No reverse?
PostPosted: Wed Feb 08, 2017 6:59 pm 
Site Admin
Site Admin
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Posts: 27243
Location: Houston, Tx
Did you read over the threads I linked to? You may want to try this:

"Try putting the shifter in reverse, holding the brakes firmly, and giving the car gas. If the car reaches a higher RPM and suddenly slams into reverse it is the pump. The pump will only build enough pressure to engage reverse with higher RPM's. If the pump is severly damaged it won't engage at all, but if this is the case it probably won't engage third or fourth gear either at that point. If the problem is with the linkage, reverse just won't engage whatsoever, despite RPM's."

_________________
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: No reverse?
PostPosted: Wed Feb 08, 2017 10:30 pm 
In Neutral
Joined: Sun Aug 23, 2015 1:26 am
Posts: 25
Location: Seattle, WA
I had tried that, it seems like there is no difference between neutral and reverse, the car revs freely without any power going to the wheels in both when selected, even if I hold the brakes and rev in reverse it doesn't want to engage. :|


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: No reverse?
PostPosted: Thu Feb 09, 2017 1:19 am 
Fourth Gear
Joined: Mon Aug 31, 2009 9:09 pm
Posts: 1204
Location: Rochester, WA
Do you have engine braking with the gear lever in manual first, or does it freewheel?
Does it ever slip in 3rd or 4th at higher speeds, or have slow shifts into any forward gear?

_________________
2005 Legacy GT Limited Wagon 5-Speed. Stock-ish ;)


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: No reverse?
PostPosted: Thu Feb 09, 2017 2:08 am 
In Neutral
Joined: Sun Aug 23, 2015 1:26 am
Posts: 25
Location: Seattle, WA
I still have engine braking with the manual switch engaged in first, driving in any of the forward gears seems to be fine, no slipping or slow shifts, its like only reverse is affected, I'm quite stumped


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: No reverse?
PostPosted: Thu Feb 09, 2017 2:51 am 
Fourth Gear
Joined: Mon Aug 31, 2009 9:09 pm
Posts: 1204
Location: Rochester, WA
Almost definitely a bad reverse band then. Sadly, a pretty common issue.

The reason I asked about engine braking in first is because if that didn't work, it'd be the low/reverse clutch.

_________________
2005 Legacy GT Limited Wagon 5-Speed. Stock-ish ;)


Profile  Offline
Reply with quote  
 Post subject: Re: No reverse?
PostPosted: Thu Feb 09, 2017 6:24 pm 
Site Admin
Site Admin
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Posts: 27243
Location: Houston, Tx
Also, just an FYI the manual button just keeps the transmission from going into 1st gear when the gear selector is in the 2 or 3 position. Otherwise, it doesn't do anything when in drive or the 1 position.

_________________
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm


Profile  Offline
Reply with quote  

Display posts from previous:  Sort by  

Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

Panel

Top You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
Search for:
Jump to:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Dizayn Ercan Koc