06-07 tmic install woes

Front, Top, Air, Water.

Moderators: Helpinators, Moderators

Post Reply
familywagon
In Neutral
Posts: 18
Joined: Sun Nov 02, 2014 4:22 am
Location: Bay Area,Ca

06-07 tmic install woes

Post by familywagon » Tue Feb 10, 2015 10:37 pm

I've done plenty of searching and seem to be having a little issue with my tmic install.

I've lowered all of my lines under the pitch stop and the tmic y is still hitting my a/c line. From all of the pics I've found seems like I'm the only one with this issue and having the goofy a/c line. Most lines I've seen don't have that round cylinder type piece on it.

Any ideas?

Image

Image

Image

bcmaxx
First Gear
Posts: 218
Joined: Wed Oct 24, 2012 6:30 pm

Re: 06-07 tmic install woes

Post by bcmaxx » Tue Feb 10, 2015 10:40 pm

My line looks different! , possibly dealer installed a/c? can you bend the line at all? my 02ish wrx tmic didnt come close to the a/c lines at all

familywagon
In Neutral
Posts: 18
Joined: Sun Nov 02, 2014 4:22 am
Location: Bay Area,Ca

Re: 06-07 tmic install woes

Post by familywagon » Tue Feb 10, 2015 10:49 pm

It's a factory ac car. My buddies 92 ss has the same thing on his car.

bcmaxx
First Gear
Posts: 218
Joined: Wed Oct 24, 2012 6:30 pm

Re: 06-07 tmic install woes

Post by bcmaxx » Wed Feb 11, 2015 12:36 am

th3e only difference I can see is a different part number jun 93 production and newer. 73045aa311 up to 0593 , 73054aa410 06/93 + , even the evap core is different for the latest model year. surely you can at worst disconnect and reclock it or make a bend in the alum. pipe?

mike-tracy
Moderator
Moderator
Posts: 4890
Joined: Tue Aug 25, 2009 7:52 am
Location: Des Moines, Wa

Re: 06-07 tmic install woes

Post by mike-tracy » Wed Feb 11, 2015 1:16 am

The factory turbos all have a kinked line like that. The part number difference is when they went to R134.

The solution is to grab a non turbo line off a legacy with the same brand ac compressor as yours. Non turbos could come with 3 or more different compressors so that has to match.
1992 Legacy SS 5mt, build in progress
Josh Colombo wrote:
Mon Jan 14, 2002 10:23 am
Wait....I'm confused now.

94Sport
In Neutral
Posts: 6
Joined: Fri Nov 21, 2014 1:22 am

Re: 06-07 tmic install woes

Post by 94Sport » Wed Feb 11, 2015 5:05 am

I'm doing the same thing as we speak. Cleared the AC line but hitting the coolant reservior. How did you did you relocate that?

familywagon
In Neutral
Posts: 18
Joined: Sun Nov 02, 2014 4:22 am
Location: Bay Area,Ca

Re: 06-07 tmic install woes

Post by familywagon » Wed Feb 11, 2015 5:24 am

My,buddies 92 ss has the same cylinder thing on the line. So it must be a non turbo thing.

I'm trying to do it without having to disconnect the line and lose all that precious r-12. I did think of putting a kink in it. I may end up doing that.

I clocked it 90° and built a bracket. Looks pretty nice actually, almost factory. Uses factory mounting holes also.

Legacy777
Site Admin
Site Admin
Posts: 27481
Joined: Tue Oct 15, 2002 11:37 am
Location: Houston, Tx
Contact:

Re: 06-07 tmic install woes

Post by Legacy777 » Wed Feb 11, 2015 6:48 pm

The thing I can suggest is slightly loosening the fitting just enough to rotate that line downwards just a little bit to see if that gives you a little more clearance.

Are you needing a little bit or a lot more clearance to get things to fit?

As for the coolant expansion tank, most people relocate it using a newer style metal WRX tank. I rotated mine with my AWIC setup, but I did not have the bypass valve on the intercooler to get in the way.
Josh

surrealmirage.com/subaru
1990 Legacy (AWD, 6MT, & EJ22T Swap)
1997 Impreza OBS

If you need to get a hold of me please email me rather then pm

familywagon
In Neutral
Posts: 18
Joined: Sun Nov 02, 2014 4:22 am
Location: Bay Area,Ca

Re: 06-07 tmic install woes

Post by familywagon » Wed Feb 11, 2015 7:06 pm

I just need a little bit, 1/2 to 3/4 of a inch. I have loosened the fitting in order to rotate. Just need a little more. May need gteaser to come by and help.

familywagon
In Neutral
Posts: 18
Joined: Sun Nov 02, 2014 4:22 am
Location: Bay Area,Ca

Re: 06-07 tmic install woes

Post by familywagon » Mon May 11, 2015 1:45 am

Image

Been super busy with work lately bit i fanally got it on. Getting some sort of vibration or air type noise from 0-4 psi. It almost sounds like a balloon loosing air. I make full boost so I don't think it's a boost leak. The intercooler also slightly rubs the hood. Still demons I gotta work out.

cj91legss
Fifth Gear
Posts: 6306
Joined: Fri Jun 20, 2008 8:17 am
Location: Lakewood, Wa 98439
Contact:

Re: 06-07 tmic install woes

Post by cj91legss » Mon May 11, 2015 2:52 pm

That balloon sound is a boost leak.

Intercooler looks great!
91 L-TW Wagon with a full Swap -RIP
92 SS Prefaced, GD dash swapped, 22T/205 Hybrid 20 psi - BEAST!
93 SS Bone Stock Gone!
94 TW Bone Stock Gone!
91 SS 4EAT Sold!
98 LGT 4EAT
98 LGT Wagon 4EAT

familywagon
In Neutral
Posts: 18
Joined: Sun Nov 02, 2014 4:22 am
Location: Bay Area,Ca

Re: 06-07 tmic install woes

Post by familywagon » Mon May 11, 2015 2:55 pm

It only happens at low boost though...

I've double checked everything. I'm starting to go crazy with this.

cj91legss
Fifth Gear
Posts: 6306
Joined: Fri Jun 20, 2008 8:17 am
Location: Lakewood, Wa 98439
Contact:

Re: 06-07 tmic install woes

Post by cj91legss » Tue May 12, 2015 1:48 pm

Had a similar issue with my 93. Hissing at low boost. I tried to find it every way possible. Then when I pulled the engine out and started breaking it down, I noticed several cracks in the intake tract post turbo. Did you inspect your Y-Pipe before installation?
91 L-TW Wagon with a full Swap -RIP
92 SS Prefaced, GD dash swapped, 22T/205 Hybrid 20 psi - BEAST!
93 SS Bone Stock Gone!
94 TW Bone Stock Gone!
91 SS 4EAT Sold!
98 LGT 4EAT
98 LGT Wagon 4EAT

familywagon
In Neutral
Posts: 18
Joined: Sun Nov 02, 2014 4:22 am
Location: Bay Area,Ca

Re: 06-07 tmic install woes

Post by familywagon » Tue May 12, 2015 10:52 pm

Yea. Y pipe is completely custom made by me. Everything has been tightened and checked. :(

just-rust
First Gear
Posts: 230
Joined: Thu Dec 26, 2013 4:22 pm
Location: Minnesnowda

Re: 06-07 tmic install woes

Post by just-rust » Fri May 22, 2015 3:46 am

Intercooler looks awesome. Glad it is in and the AC line is cleared. I also had the same deal as you and it turned out to be a leak at one of the joints on the y-pipe. Everything looked and felt fine but just needed to be readjusted. Definitely a pain the first few times installing.
Rusty 1991 EJ22T - VF28 - '07 wrx TMIC - MBC - Invidia DP - Walbro 255 SOLD
1992 Legacy SS 5mt, with some neat stuff on it

cj91legss
Fifth Gear
Posts: 6306
Joined: Fri Jun 20, 2008 8:17 am
Location: Lakewood, Wa 98439
Contact:

Re: 06-07 tmic install woes

Post by cj91legss » Fri May 22, 2015 3:51 am

I have never done a tmic. It looks awesome, but I never got the opportunity. I jumped straight to a greddy front mount cuz I got a deal.

Report back and let us know how your setup is doing broski.
91 L-TW Wagon with a full Swap -RIP
92 SS Prefaced, GD dash swapped, 22T/205 Hybrid 20 psi - BEAST!
93 SS Bone Stock Gone!
94 TW Bone Stock Gone!
91 SS 4EAT Sold!
98 LGT 4EAT
98 LGT Wagon 4EAT

subiedoutlegacy
First Gear
Posts: 119
Joined: Sun Dec 08, 2013 7:57 pm
Location: Northern New Jersey
Contact:

Re: 06-07 tmic install woes

Post by subiedoutlegacy » Wed Jul 01, 2015 12:26 am

I'm installing mine and wonder how I relocate the hose off the inlet that goes to the charge pipe to the throttlebody. Right now doing a robtune 550 and installing an 06 intercooler. HELP ='(
91 Mica Ruby Legacy Sport 550 Robtune
94 White Pearl Legacy L SOLD
04 San Remo Red Impreza WRX
04 Java Black Pearl Impreza STI
94 Crimson Pearl Legacy Sport Partout

Post Reply